Best Ever Slow Cooker Beef Stew Recipe: Indonesian Bistik with Pineapples Fresh Pickle

Best Ever Slow Cooker Beef Stew Recipe: Indonesian Bistik

 with  Pineapples Fresh Pickle  Sound good yes

Table of Content

  1. History of Food Heritage 'Bistik/Biefstuk'
  2. Bistik/Biefstuk Recipes
  3. Pineapples Fresh Pickle Recipes

  1. History of Food Heritage 'Bistik/Biefstuk'

In the 16th century Dutch ships came to Indonesia 

which at that time considered as profitable area, 

especially to get spices at cheap prices to be resold to Europe 

so that this triggered a trade monopoly.

 The Netherlands which led to the era of colonialism in Indonesia

Abad ke 16 Belanda kapal Belanda datang ke Indonesia, 

Negara Indonesia yang saat itu kaya akan rempah-rempah 

dianggap sebagai salah satu wilayah yang menguntungkan 

terutama untuk mendapatkan rempah-rempah dengan harga murah 

untuk di jual kembali ke Eropa sehingga hal ini memicu 

monopoli perdagangan Belanda yang berujung pada era kolonialisme diindonesia

Biefstuk, a Dutch culinary steak dish which was later 

converted into Steak. At that time, steak lovers came from 

the upper class because it was made from premium ingredients. 

During the colonial period, steak was made by adding spices, 

grilled and served on a plate. 

The island of Java is the most populated area of the Netherlands, 

so the people adapt their food by frying and seasoning them with nutmeg, 

pepper and Javanese sweet soy sauce.

"Biefstuk"(Steak) sajian kuliner Belanda yang kemudian  beralkuturasi menjadi Bistik. 

Pada saat itu penikmat bistik berasal  dari golongan atas 

dan pejabat karena berbahan premium Pada masa kolonial, 

bistik dibuat dengan cara memberi bumbu, dipanggang dan disajikan di piring. 

Pulau Jawa merupakan wilayah yang paling banyak diduduki Belanda 

sehingga penduduknya memodifikasi bistik dengan cara digoreng 

dan dibumbui dengan pala, merica hingga kecap manis khas Jawa.

Wow such a long journey from west to east. 

You could say it's a treasure. 

Until now, steak is always present at big events in Indonesia. 

It tastes really good and I'm sure you will like it too because 

of the delicious tender meat and the fragrant spices that dance 

into your mouth. That's why this dish is so exotic; surely you can't

 wait to make it this way.

Wow Perjalanan panjang dan jauh dari sebuah hidangan 

dari barat ke timur. Dapat dikatakan sebuah harta karun. 

Hingga saat ini bistik selalu ada di acara besar di Indonesia. 

Rasanya benar benar enak dan saya yakin anda pun akan suka 

karena lezatnya daging yang empuk dan rempah wangi yang 

menari nari oleh karena itu sajian ini begitu exotic, 

pasti anda sudah tidak sabar ingin membuatnya begini cara Pembuatannya


 2.Bistik/Biefstuk Recipes














Ingredient:

500 grams     of thinly sliced beef

500 gram     daging sapi potong tipis

 

Sauce Ingredient: Blend the spices and strain/Blender bumbu dan saring

300 ml             Fresh Thick Coconut Milk

300 ml             Santan Kental Segar


1 Cups              Water (or thickness to taste)

1 Gelas             Air (atau kekentalan sesuai selera)


3                         Red Tomatoes

3                         Buah Tomat Merah


Half                Big Red Onion

8 siung           Bawang Merah

 

2 tsp                Big Red Onion (fried)

2 sdt                Bawang Merah Goreng

 

5 cloves          Garlic

5 siung           Bawang Putih


5 pieces          Roasted Roasted Nuts/Cashews

5 butir             Kacang Goreng Sangrai/Kacang Mete

 

1 tsp                Nutmeg

1 sdt                Pala

 

1/2 tsp           Black Pepper Powder

1/2 sdt            Lada Hitam Butiran

 

2 cm                Ginger

2 cm                Jahe

 

3 cm               Galangal

3 cm               Lengkuas


Sauteed Seasoning/ Bumbu Tumis

Enough cooking oil for sauteing the spices

Minyak goreng secukupnya untuk menumis bumbu


Fat of beef

Gajih Sapi


1 tbsp           Unsalted Butter

1 sdm           Butter


1 cm             Cinnamon

1 cm             Kayu Manis


3 grains      Cardamom

3 butir        Kapulaga/cardamon geprek


2                   Cloves       

2 butir         Cengkeh


1                    lemongrass stalk

1                     Batang Sereh


2                     Bay leaves

2 lembar       Daun Salam


Flavoring

1/2 tsp            Salt

1/2 sdm          Garam


1 tbsp             Brown Sugar

1 sdm             Gula Merah


5 tbsp             Sweet Soy Sauce (or substitute with honey)

5 sdm             Kecap Manis


1/2 tsp            Pepper Powder

1/2 sdt            Lada Bubuk


1/2 tsp             Broth Powder

1/2 sdt             Kaldu Bubuk

 

Topping

Fried onion

Bawang Merah Goreng

 

How to Cook?

Heat cooking oil, butter and saute the fat until it melts 

Add Sauces ingredient and stir fry until fragrant

Panaskan minyak goreng beri butter dan tumis lemak

 hingga meleleh lalu masukan bumbu halus tumis hingga harum


add the sauteed seasoning and stir-fry until fragrant

lalu masukan bumbu tumis dan tumis hingga harum


Add the meat and boil over low heat (cover the pot) for 1 hour

Masukan daging dan rebus memakai api kecil (tutup panci) selama 1 Jam


Correction of taste by add flavoring (except black pepper)

Koreksi rasa dengan memasukan rangkaian penyedap

 

after 1 hour Add pepper powder while stirring, 

continue to cook on low heat for up to 1 hour, pay attention 

to the boiling water content until the meat is tender and 

the water shrinks / thickens

Setelah 1 jam berikan merica bubuk sambil diaduk 

lanjutkan memasak api kecil hingga 1 jam lg 

perhatikan kadar air rebus  hingga daging empuk 

dan air menyusut/mengental


Turn off the heat and serve with Rice, fried onions and pickles

Matikan api sajikan dengan bawang goreng dan acar


Pineapples Fresh Pickle Recipes

Bowl 1 

5                     Chilli Paddy (each Cut into 2) Skip if you don’t like spicy

5 Buah           Rawit (potong 2)


¼                    Red Onion ( Small Cut)

2 biji                bawang merah


¼ tsp             Chop of garlic

1 biji                bawang putih geprek


2                     Lemon lime

2                     Jeruk Limau


¼ tsp           Shrimp Paste or Shrimp powder (optional)

¼ tsp            Terasi/ebi bubuk


Salt

Garam


Sugar

Gula


Bowl 2 (grease the vegetable with a little oil & 

salt/lumuri sedikit minyak & Garam)

1 piece             Cucumber, diced (remove the middle part)

1 btg                 Timun potong dadu (buang bagian tengah)

 

1 pc                    Carrot, diced, remove the hard part

1 btg                  Wortel potong dadu (buang bagian keras)

 

1 Pineapple     Sufficiently diced

1 nanas            Secukupnya potong dadu

 

Lets we made

Clean the ingredients

Cuci Bersih bahan


Mix all the ingredients bowl 1 until the sweet and sour taste 

is balanced and there are no grains

Campur semua bahan mangkok 1 hingga rasa asam manisnya

seimbang dan tidak ada butiran


add the bowl 2 and mix well

lalu masukan mangkok 2 dan aduk merata


Put on the fridge till the sauce absorbed and always fresh

Simpan di Kulkas hingga sausnya menyerap dan selalu segar

 

i wish you happy with 'Best Ever Slow Cooker Beef Stew Recipe: 

Indonesian Bistik with  Pineapples Fresh Pickle ' am sure the taste magnificent


-Thank you-


 

Reviews:

Post a Comment

WELCOME TO MAMAZORAYAS © 2014 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com | Published By Gooyaabi Templates

Contact us

Powered by Blogger.